25.11.2022 09:00
Kentän syystöistä
Kenttä suljettiin kauden 2022 osalta 31.10., vaikka pelikelejä olisi vielä ollut. Päätöksen taustalla on strategiassakin mainittu laatu – haluamme tarjota mahdollisimman hyväkuntoisen kentän pelattavaksi osakkaille, jäsenille, kumppaneille ja vieraspelaajille. Tässä jutussa kerromme kentällä tehtävistä syksyisistä toimenpiteistä.
Syksyn toimet vaikuttavat kentän talvehtimiseen ja sitä kautta ensi kevään kentän kuntoon. Jotta talvehtiminen sujuisi mahdollisimman hyvin, on hoitotoimenpiteitä, jotka tulee tehdä ja ne on tehtävä ennen kuin pakkaskelit tulevat ja kenttä jäätyy.
Syksyiset toimenpiteet ovat:
Viheriöt holkitettiin pelikauden loppupuolella pelikauden ollessa vielä käynnissä, sillä holkitusjätteen keruuseen tarvitaan useita työntekijöitä eli työ tehtiin, kun kausityöntekijöitä oli vielä töissä. Kun kenttä oli suljettu pelaamiselta, viheriöt vielä syväilmastettiin. Syväilmastus auttaa veden pääsyä kasvualustan läpi salaojakerrokseen ja näin vähentää riskiä jään muodostukselle viheriön pintaan. Syväilmastus tekee viheriön pinnasta niin kuohkean, ettei pelaaminen ole enää järkevää, emmekä myöskään halua tiivistää viheriötä talvea vasten enää pelaamisella. Syväilmastuksen jälkeen viheriöille tehdään kasvinsuojeluruiskutus, jota tehdessä lämpötilan tulee olla reilusti plussan puolella, jotta käytetty aine imeytyy kasviin. Mikäli kentällä pelataan ruiskutuksen jälkeen, kuluu suoja pois ja aiheuttaa riskin lumihomeelle.
Lyöntipaikat holkitettiin jo pelikauden aikana. Tämän jälkeen lyöntipaikat on pystyleikattu ja puhallettu puhtaaksi.
Väylät holkitettiin, jonka jälkeen ne pystyleikattiin ja jätteet puhallettiin karheikkoon.
Koska ”uusi puoli” eli laajennus suljettiin jo hyvissä ajoin, päästiin niiden yhdeksän väylän syystyöt aloittamaan ajoissa. Tämän myötä kentän sulkeuduttua päästiin tekemään syystöitä vanhan 18-reiän osalta ja edellä mainitut työt saatiin valmiiksi 15.11. iltapäivällä, eli juuri ennen kuin kylmä ilma saavutti Maskun.
Syystöiden lisäksi kentän sulkemispäätökseen vaikuttava asia on se, että kasvukausi loppuu valon ja lämmön vähyyden takia. Kun kasvukausi syksyllä loppuu, päivittäiset vauriot kuten lyöntijäljet, pallon alastulojäljet, kulkemisen aiheuttama kuluminen yms. eivät enää korjaannu kuten kesällä kasvukaudella. Syksyllä tulleet vauriot alkavat siis korjaantua vasta keväällä, kun lämpöä on riittävästi, joka pahimmillaan voi olla vasta päästyämme pitkälle toukokuuhun. Mitä parempivoimaisena heinä pääsee talven viettoon, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on selvitä talven rasituksesta.
Toivotaan että luontoäiti on ensi talvena ja tulevana keväänä edes hieman armollisempi meitä kohtaan, ja pääsemme pelaamaan hyväkuntoiselle kentälle.
Sami
Kenttämestari