Ajanvaraus

Kauppa

Aloita Golf

Kalenteri

Uusi juttusarja ”Tarinoita kartanon kulmilta” ​​​​​​​

– ensimmäisenä vuorossa kunniapuheenjohtaja Timo Juhala

Julkaisemme jatkossa kerran kuukaudessa nettisivuillamme juttusarjaa ”Tarinoita Kartanon kulmilta”. Juttusarjassa tarinoidaan tavalla tai toisella Kankaisten Golfiin liittyvien henkilöiden kanssa aiheesta ja ehkä aiheen vierestäkin. Mukana on henkilöitä vuosien varrelta ja nykyhetkestä, muun muassa aktiiviurheilijoista vapaaehtoistoimijoihin ja kaikkea siltä väliltä. Nautinnollisia lukuhetkiä.

Kunniapuheenjohtaja on nähnyt kehityksen alusta lähtien

Timo Juhala on yksi niistä runsaasta 20 innokkaasta, jotka reilu 30 vuotta sitten päättivät perustaa uuden golfseuran. Vuoden 1989 joulukuussa sai alkunsa Raisio Golfseura Ry, jonka jalanjäljillä jatkaa nykyinen Kankaisten Golf Ry. Juhala muistaa perustamishetket kuin eilisen päivän.
– Näin silloisesta Raisio TV:stä, että kaupunkiin oltaisiin perustamassa uutta golfseuraa. Päätin lähteä vaimoni kanssa perustavaan kokoukseen, joka järjestettiin Kerttulin liikuntahallilla. Ilkka Hanski ja Eero Oksanen toimivat tuolloin vahvasti puuhamiehinä, Juhala muistelee.


Kankaisten Golfin kunniapuheenjohtajaksi runsas vuosikymmen sitten nimitetty Juhala sanoo, että uusi golfseura halusi poiketa valtavirrasta arvoillaan, jotka hänen mukaansa näkyvät edelleenkin toiminnassa.
– Perusarvoina olivat tuolloin ystävällisyys, perhegolfin ja junioritoiminnan edistäminen sekä yleensäkin golfiin liittyvän korkean statuksen poistaminen. Näitä hyväksi havaittuja periaatteita on haluttu viedä eteenpäin niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina, Juhala sanoo.

Innokkaat golfin puuhamiehet pohtivat jo heti ensimmäisistä vuosista lähtien oman kentän rakentamista, kun ensimmäiset kaksi vuotta sujuivat Paraisilla ja siitä seuraavat kaksi vuotta silloisessa Seaside Golfissa Turun Harjattulassa. Kohtalo puuttui kuitenkin peliin ja vuonna 1991 Suomeen iski lama, mikä jätti jälkensä myös tuoreen kerhon toimintaan.
– Toimintamme sukelsi melkeinpä yhdessä yössä, vaikka ennusmerkit taloudellisen tilanteen heikkenemisestä olivat kyllä olemassa. Olimme tehneet suunnitelmia omasta kentästä ja meillä olikin kapea range Virtasen huonekaluhallin liepeillä, kun Virtanen sitten veti suunnitelmansa takaisin. Pahimmillaan jäsenmäärämmekin vajosi muutamaan kymmeneen, mutta lopulta olimme paikkakunnan ainoa yhtiöpohjainen golfseura, joka välttyi konkurssilta, Juhala kertoo.

Haave omasta kentästä koki kolauksen, mutta se ei kuitenkaan lannistanut sinnikkäitä seura-aktiiveja. Kartoituksia oman kentän rakentamismahdollisuuksien selvittämiseksi jatkettiin. Juhalan mukaan tärkeintä oli varmistaa jäsenistölle paikka golfin harrastamiseen. Sitä tarvetta täytti viiden lyöntipaikan range ja muutama peltoväylä Raisiossa Tahvion koulun vieressä. Samanaikaisesti tehtiin markkinointiselvityksiä omasta kentästä, vaikka taloudellisia haasteita riitti aina 1990-luvun loppupuolelle saakka.

Vuonna 1999 oma kenttäprojekti sai uutta nostetta, kun keskustelukumppaniksi löytyi Åbo Akademin säätiö. Se neuvotteli Maskun kunnan kanssa golfkentän rakentamisesta omistamilleen Kankaisten kartanon maille. Alkuun asiassa ei päästy yhteisymmärrykseen, mutta lopulta Åbo Akademin säätiö lämpeni ajatukselle ja kenttää päästiin moninaisten vaiheiden jälkeen rakentamaan hyvässä yhteisymmärryksessä.
– Halusimme tehdä hyvät suunnitelmat ja pitää langat omissa käsissämme välttääksemme turhat ikävät yllätykset. Meillä oli erittäin hyvä ja tiivis ryhmä, jolla oli kova halu toimia asian eteen ja yhteinen näkemys siitä, millaiseksi kentän haluaisimme tehdä, Juhala sanoo.

Rakentamisessa korostui luonnonmukaisten ratkaisujen hyödyntäminen. Maaston lisäksi tärkeitä pääkohtia olivat pelattavuus ja se, että rakentamiseen varatut rahat riittäisivät. Nämä näkemykset sopivat myös kentän arkkitehdille Pekka Sivulalle, joten sekin helpotti rakentamista. – Jokainen projektissa mukana ollut teki tätä suurella sydämellä ikään kuin itselleen eikä voiton tavoittelu ollut kenelläkään ensimmäisenä mielessä, Juhala toteaa.

Aluksi päätettiin rakentaa vain ensimmäiset yhdeksän väylää, mutta ennen kuin ne valmistuivat kenttää päätettiin laajentaa täysimittaiseksi 18-väyläiseksi.

Juhala on tyytyväinen siihen, miten toiminta on laajentunut vuosi vuodelta. Kankaisten Golfpuistossa käynnistyy tänä vuonna 20. pelikausi ja seuralla menee kenties paremmin kuin koskaan. Kunniapuheenjohtaja on tyytyväinen, että kerhossa on pidetty kiinni arvoista, jotka olivat seuran perustamisesta lähtien tärkeitä.

– Edelleen ystävällisyys ja maanläheisyys näkyy vahvasti Kankaisten Golfin arjessa. Yksi kiistaton ja ihmisläheinen valttikortti on sijainti: Turun Kauppatorilta mitattuna Kankaisten kentälle pääsee nopeiten kaikista Turun seudun kentistä. Lisäksi tultaessa vaikkapa Raisiosta tai Laitilasta, on kenttä sopivan matkan päässä, Juhala sanoo ja aikoo tänäkin vuonna käydä pelaamassa säännöllisesti.